top of page

Välkommen till trimester fyra!

Uppdaterat: 11 juli 2022

Skrivet av: Cajsa Schalling, läkare, Maria Undén Morein, leg. läkare, Emma Aronsson, leg. läkare och förlossningsläkare.

Förlossningen är över och ditt barn är ute, halleluja! Du som haft en kämpig graviditet eller varit en svullen koloss på slutet har kanske längtat lite extra till att vara ute på andra sidan och ha denna tid bakom dig. Äntligen har du fått träffa den där personen som du längtat efter och undrat vem den är. Hen är helt ljuvlig. Nu är det väl ändå dags för den härliga rosenskimrande bebisbubblan?


Bebisfötter

För många kommer “fjärde trimestern” som en riktig käftsmäll. Ibland matchar inte våra förväntningar verkligheten. Det vi ser på sociala medier är ju ofta små glimtar av verkligheten (bilder tagna under just de fem minuter när bebis är nybytt, nymatad och sover nöjt), väldigt få delar med sig av det som skaver och är tufft under denna period.


Vår erfarenhet är att många gravida förbereder sig i månader för den stundande förlossningen, men att få är beredda på vad som väntar runt hörnet. Som med allt här i livet gäller detta såklart inte alla, en del tycker att första veckorna som nyförlöst med liten spädis ÄR en dans på rosor. Om så är fallet kanske detta stycke inte är för just dig ;)


Kalibrera förväntningarna


Psykologiskt kan det kanske hjälpa att tänka på tiden efter förlossningen som en sorts fortsättning på graviditeten fast med barnet på utsidan. Dvs med stor sannolikhet kommer du inte vara helt befriad från en del fysiska besvär med tanke på den stora omställning din kropp gör genom att gå från höggravid via förlossning till icke gravid. Och med förväntningarna rätt kalibrerade kan denna period trots sina bitvis motiga stunder kanske bli rätt njutbar (på sitt alldeles egna sätt) ändå!


Kom ihåg: du behöver inte gå ut på en hurtig promenad dag två, träffa någon för att de vill, borsta håret eller sköta hygien utöver att ta hand om ditt nyförlösta underliv/ kejsarsnitt. Du behöver inte laga mat, städa eller tvätta PRECIS efter du fött barn. Det enda du faktiskt behöver göra är att vila, vara med ditt barn och landa i att du just blivit förälder, allt annat kan vänta lite. Lyssna på din magkänsla och ta det i din egen takt!


Om oss (numa) och tidslinjen


Uppemot 90% av alla kvinnor upplever besvär av olika slag efter att de fött barn! Samtidigt upplever många att deras egen hälsa efter förlossning lite åsidosätts och många har själva svårt att värdera vad som är "normalt" och inte. Barnet får mycket fokus och regelbundna kontroller (vilket vi såklart tycker är utmärkt), men den som fött hamnar lätt i skymundan.

Vi tycker att det borde vara en självklarhet att du som fött barn får tillgång till lättillgänglig och medicinskt korrekt information om vad som händer i din kropp och ditt psyke tiden efter din förlossning. Dock upplever vi att det idag ställer stora krav på den nyförlösta att själv söka och värdera information. Detta vill vi ändra på!

Vi vill ge dig lättillgänglig och medicinskt korrekt information om vad som händer med dig och din kropp efter en förlossning och graviditet. Samhörighet med andra kvinnor i samma situation, och en trygghet i att du är viktig och att dina upplevelser och känslor, oavsett vilka de är, är okej. Vår tidslinje ger dig uppdaterad information baserat på var i din resa du befinner dig.

Vi är ett team av läkare, ingenjörer och småbarnsmammor som tröttnat på att kvinnor känner sig vilsna efter förlossningen. Därför skapar vi numa - för dig, och för de 130 miljoner kvinnor som föder barn i världen varje år.

Vi vill skapa appen utifrån de funderingar du och andra nyblivna mammor har, era upplevelser och vad ni hade önskat att ni hade vetat. Är det något särskilt ämne just du vill veta mer om? Hör gärna av dig till oss dina frågor, synpunkter, tankar och önskemål på numa.se!


Externa länkar:


Författaren är ensam upphovsrättshavare till denna artikel, som ej får kopieras eller användas utan författarens tillstånd.


368 visningar0 kommentarer

Comments


hej@numa.se  |  Tel: +46 73 552 63 52

bestla1.jpeg
bottom of page