top of page

Kiss- och bajsproblem

Uppdaterat: 11 juli 2022

Skrivet av: Cajsa Schalling, läkare. Granskat av: Emma Aronsson, leg. läkare och förlossningsläkare

Kissproblem


Det kan uppstå en hel rad olika “kissproblem” efter en förlossning. En del känner sig inte kissnödiga och går runt med för mycket kiss i blåsan, medan andra inte håller tätt utan ofrivilligt kissar på sig, medan en tredje knappt kan kissa pga svedan från bristningen. Precis efter förlossning en är den här typen av besvär inte nödvändigtvis alarmerande utan tvärtom rätt vanliga. Upp till var femte kvinna drabbas av urinläckage efter en förlossning. Det vanligaste kissbesväret tätt inpå förlossningen är dock svårighet att tömma blåsan.


Det du själv kan göra för att minska besvären är att se till att dricka ordentligt och att kissa regelbundet (var 3-4e h). Försök ge dig själv lite tid vid varje toabesök så att du tömmer blåsan ordentligt. Svider det väldigt mycket kan du testa att kissa i duschen alternativt smörja underlivet med bedövningsgel (tex xylocaingel).


När du var gravid hade du barnets tryck på blåsan vilket gjorde den lätt att tömma (och att du säkert behövde gå ofta), med bebis väl ute saknas det trycket på blåsan vilket för en del gör det det tar längre tid att kissa och att man inte lika lätt känner sig nödig.


För en del blir blåsan utspänd under/efter förlossningen tex pga smärtlindring som gör det svårare att känna att man behöver kissa, värkstimulerande dropp som minskar urinproduktionen medan det pågår (men som kan leda till att blåsan snabbt fylls på när behandlingen avslutas) eller pga svullnad/bristning som trycker på och stoppar flödet i urinröret tillfälligt. Om så är fallet kan blåsan behöva lite tid att återhämta sig och återgå till sin normala storlek, då kan man behöva ha kateter så blåsan får “vila”.



Sveda och täta trängningar kan dock vara tecken på urinvägsinfektion, har du stora besvär med detta och/eller känner dig osäker skadar det inte att rådgöra med din MVC-barnmorska, vårdcentral eller 1177. Att ha haft kateter kan i sig öka risken för urinvägsinfektion iom att bakterier som normalt sett inte ska vara i blåsan kan ha hittat dit. Har du kissproblem som håller i sig över tid (att du tex fortfarande kissar på dig efter ett par månader eller har svårt att känna dig kissnödig) skall du absolut söka vård för detta.


Kiss- och bajsproblem efter förlossning

Bajsproblem


Den rädslan som många nyförlösta känner inför första bajsen som mamma är INTE att leka med- och det är så himla rimligt och naturligt att känna så! Det sista man vill när man är nysydd och svullen och öm i underlivet är att krysta igen. Det kan vara allt från rädsla att stygnen ska gå upp, att något ska gå sönder eller att allt ska ramla ut. Här är laxering, lugn och ro, positionering och ordentligt vätskeintag dina vänner.


För många nyförlösta kvinnor stannar mage och tarmar upp lite efter en förlossning och det kan ta lite tid att komma igång igen med bajjandet. Försök att lyssna på kroppen och gå på toa när du känner dig nödig, trycker man bort den känslan och väntar med toabesöket för länge är det lätt att man hamnar i en ond spiral av förstoppning. Då får kroppen mer tid på sig att suga ut vätska ur avföringen och den blir hårdare till nästa gång.


Samtidigt är det en fin balansgång detta med bajjandet, det inte helt ovanligt att man dagarna efter förlossningen kan känna sig bajsnödig men att det inte kommer något. Det är helt ok och väldigt vanligt! Kommer det inget när du försöker bajsa gå och gör något annat och försök igen lite senare, det är viktigt att inte sitta och pressa på toa för länge.


Att kroppen får sköta bajjandet i lugn och ro är jätteviktigt, stress hör inte hit. Förklara för din partner att du behöver få ta din tid på toa och be om hjälp med barnet för att få ro till det. Har du en olycklig spädis som förhindrar ett stillsamt och tidskrävande toabesök får väl hen helt enkelt hänga med in på toa. :)



Laxering och andra bajs-hacks


Vad gäller laxering finns massa olika bra knep för att få bajset att bli mjukare, alltifrån husmorsknep som att mumsa katrinplommon och linfrön till receptfria läkemedel som movicol, inolaxol och paraffinemulsion. Oavsett vilken väg du går för att mjuka upp bajset är vätskeintag A och O. Se till att dricka ordentligt! Du ligger garanterat på minus efter förlossningen och om du valt att amma kan även det bidra till att du ligger back.


Behöver du krysta hårt kan det vara ett tecken på att du är förstoppad och det vill man i högsta möjliga mån undvika att vara. Förstoppning och krystande kan även spä på besvär med hemorrojder- ytterligare ett skäl att vara vaksam på bajsets konsistens. För en del kan det underlätta att komma upp med benen lite i vinkel, dvs sätta upp fötterna på en pall. Du kan även testa att hålla en handduk eller papper mot underlivet om det känns läskigt.


Efter en vaginal förlossning kan ändtarmsmuskeln vara utspänd precis som allt annat i den regio


nen och det är vanligt att inte kunna styra över sin pruttar. Ändtarmsmuskeln återhämtar sig och dessa besvär brukar ge med sig på några veckor.


Några få kan även bajsa ofrivilligt och det är vanligare om du har bristning på ändtarmsmuskeln. Det du själv kan göra för att förbättra funktionen av din ändtarm är att träna bäckenbotten med så kallade knipövningar. Har du svårt att hitta knipet själv finns det professionell hjälp att få tex via sjukgymnaster/fysioterapeuter specialiserade på bäckenbotten. Har du fortfarande besvär efter 3-6 månader efter förlossningen bör du söka hjälp för det.


Externa länkar


Författaren är ensam upphovsrättshavare till denna artikel, som ej får kopieras eller användas utan författarens tillstånd.

446 visningar0 kommentarer

留言


hej@numa.se  |  Tel: +46 73 552 63 52

bestla1.jpeg
bottom of page