top of page

Smärta och smärtlindring

Uppdaterat: 11 juli 2022

Skrivet av: Cajsa Schalling, läkare. Granskat av: Emma Aronsson, leg. läkare och förlossningsläkare
Smärta och smärtlindring

Smärta


Smärta efter en förlossning kan bero på urton olika saker. Det kan röra sig om muskelvärk/träningsvärk efter den extrema påfrestning din kropp varit igenom. Det kan vara smärta från underlivet pga tex bristning eller från den bukoperation du just genomgått i formen av ett kejsarsnitt. Det kan vara smärta från bröst som fyller på sig. Det kan vara foglossning som fortfarande spökar eller smärta från en svanskota som fått sig en törn. Listan går att göra lång!!

Som om det inte var nog med smärtan som pinvärkar, förvärkar, vanliga värkar och krystvärkar kan medföra så har en del av oss kvinnor som föder barn även EFTERVÄRKAR att hantera. Eftervärkar är fortsatta sammandragningar av livmodern som den gör för att den vill tömma sig på innehåll och återgå till sin normala storlek.

Smärta är ett extra lurigt symptom efter en förlossning eftersom det både kan vara helt normalt och ett tecken på att något är fel. Här får man återigen tänka i termer av “trender”. Vi förväntar oss en trend där smärtan efter en förlossning gradvis ska avta och minska. Gör den först det och att det sedan börjar göra mer ont igen kan det vara skäl att dra öronen åt sig!



Målsättningen vad gäller smärta är att du som fött ska vara så smärtfri som möjligt. Kraftigt huvudvärk eller värk/svullnad i ett av dina två ben efter du fött barn är båda alarmerande symptom, har du det måste du söka vård direkt.

Smärtlindring


Till din hjälp har du oftast receptfria smärtlindrande läkemedel (paracetamol/alvedon och ibuprofen/ipren). Var inte rädd för att ta dessa i maxdos även om det känns som du knaprar piller som lösgodis, det är viktigt att du är så smärtfri som möjligt så att du kan komma upp och röra dig och ha en dräglig första tid.

Såklart ska du inte ta dessa om de av något skäl är olämpliga just i ditt fall (tex om du har överkänslighet/allergi mot läkemedel, andra sjukdomar)!!

I vissa fall behövs starkare smärtlindring, detta är isåfall något att rådgöra med läkare kring! Oftast undviker vi starkare preparat i den mån det går då inte alla starkare smärtlindrande läkemedel funkar ihop med amning, och läkemedel i gruppen opioider (tex morfin) ger förstoppning och trötthet som otrevliga biverkningar. På hemsidan Janusinfo.se kan man söka på om ett läkemedel är lämpligt vid amning eller graviditet, rådgör dock alltid med din barnmorska eller läkare.


Har du mycket besvär med sveda från underlivet tex när du kissar kan du testa att smörja underlivet med bedövningsgel (tex xylocaingel) före och efter toabesök. En del har även glädje av kylda bindor mot underlivet i början. Detta är alltså helt vanliga förlossningsbindor som blötts med lite vatten och fått ligga i frysen innan användning. Ofta hjälper det att minska belastning på underlivet i början, dvs försök att byta positioner och inte sitta och trycka på underlivet för länge. Sittring brukar inte rekommenderas, då visst “mottryck” mot underlivet hjälper svullnaden lägga sig.

Vetekudde och TENS är andra helt ofarliga smärtlindringsmetoder du kan pröva dig fram med. För de flesta kan att kissa och bajsa orsaka smärta i början. Läs gärna artikeln kiss och bajsproblem för tips och råd!


Externa länkar


Författaren är ensam upphovsrättshavare till denna artikel, som ej får kopieras eller användas utan författarens tillstånd.
131 visningar

hej@numa.se  |  Tel: +46 73 552 63 52

bestla1.jpeg
bottom of page