Skrivet av: Maria Undén Morein, leg. läkare. Granskat av: Emma Aronsson, leg. läkare och förlossningsläkare
Hur mår du?
För de allra flesta är tiden som nybliven förälder omvälvande och det kan vara svårt att orientera sig i allt som är nytt. Känslorna kan vara många och starka, eller som prins Daniel uttryckte det: "all over the place".
Det kan också vara precis tvärtom, alla de där känslorna som en trodde skulle dundra fram kanske inte alls är där, och att knyta an till den nya lilla personen kan ta tid och visa sig vara annorlunda än man tänkt sig. Det är helt normalt att inte känna himlastormande kärlek direkt, för många tar det tid. Försök vara snäll mot dig själv och låt det ta tid.
Beroende på hur förlossningen blev, hur graviditeten var och bebisens behov, kan ork och förmåga att ta in allt det nya också variera. Den som har gått igenom flera graviditeter och förlossningar uttrycker ofta förvåning över hur olika det kan vara från gång till gång även för samma person. Har en förberett sig på att det skulle vara på ett visst sätt men det blev helt annorlunda kan det vara extra kämpigt.
Det finns hjälp att få!
Behöver du hjälp att navigera i allt detta eller känner dig nedstämd så tveka inte att kontakta MVC, BVC eller din vårdcentral! Är det omöjligt att nå fram, ring 1177 för att få råd om vart du ska vända dig.
För det vi vet är att psykisk ohälsa efter graviditet och förlossning är vanligt (upp till var femte mamma drabbas), förekommer över hela världen och finns beskrivet sedan många hundra år. Du är inte ensam!! Är du nedstämd eller mår dåligt så finns det hjälp och behandling att få, och ju tidigare du söker vård desto tidigare kan du må bättre igen.
Tyvärr finns det från vårdens håll fortfarande mycket att förbättra inom det här området, och jämfört med andra länder ligger vi dessutom efter i Sverige. Ibland måste man söka vård flera gånger för att få hjälp. Det kan få många att känna sig ensamma och osynliggjorda, något som vi vill ändra på. Vill du tala med någon som själv har erfarenhet av att må dåligt som nybliven mamma och är utanför vården, så är ett tips att kontakta föreningen “mamma till mamma”, där mammor stöttar andra mammor.
Och partnern då?
Även den som inte har varit gravid eller fött barn kan förstås drabbas av psykisk ohälsa i samband med att bli förälder. Har du fått barn på annat sätt än genom en egen graviditet (som partner, pappa, adoption eller annat) så gäller förstås samma för dig: Det finns hjälp och stöd att få, och ju tidigare du får kontakt med någon, ju tidigare kan du börja må bättre.
Baby blues, tredjedagsgråten, postpartum blues, maternity blues- kärt barn har många namn
Vi är många som dagarna efter förlossningen upplevt humöret svänga, oroskänslor, gråten komma för allt och inget, nedstämdhet och självtvivel. En del upplever känslorna som starkast tre dygn efter förlossningen och ibland pratar man därför om “tredjedagsgråten”. Ofta sägs det att det i alla fall delvis beror på den enorma omställningen i hormoner som sker efter att graviditeten är över.
Upp till 80 % känner av humörsvängningar efter förlossningen enligt studier, ändå kommer det som en överraskning för många och något som vi borde bli lite bättre på att prata om redan innan förlossningen. Vill du ta del av andras berättelser kring hur det var första veckan efter att ha fått barn så har vi samlat andra mammors erfarenheter i artikeln “Personliga erfarenheter av baby blues”.
En viktig sak är att hålla koll på att det går åt rätt håll och att du mår bättre efter några dagar och att det mesta gått över efter två veckor. Detta eftersom det finns risk att nedstämdhet och oro övergår i depression. Som vi redan varit lite inne på så vet vi att tidig hjälp och stöd kan förhindra mer långvarig nedstämdhet eller depression och söker en hjälp tidigt kan rätt små insatser göra stor skillnad för ditt mående.
Om du lider av långvarig nedstämdhet eller depression kan det hjälpa att prata med en psykolog. Hos Din Psykolog kan du träffa en psykolog online via videosamtal.
Comments