top of page

Våra bästa tips på förlossningsförberedelser

Uppdaterat: 11 juli 2022

Skrivet av: Emma Aronsson, förlossningsläkare, Cajsa Schalling, läkare, Åsa Dahlberg, barnmorska, Maria Undén Morein, läkare.

Hur ska du bäst förbereda dig för din förlossning? Hur förberedd måste man vara egentligen och vad är bra att tänka på? Och är det någon vits att gå en förberedande kurs? Barnmorskan Åsa Dahlberg och förlossningarsläkaren Emma Aronsson tipsar och guidar dig genom de vanligaste frågorna.


Att förbereda sig inför en förlossning


De som bidragit med sina kloka tankar till den här artikeln är Åsa Dahlberg, barnmorska på förlossningen tillika samtalsbarnmorska på auroramottagningen (en mottagning för dig med förlossningsrädsla) samt vår eminenta förlossningsläkare Emma Aronsson.


Kom förberedd till kalaset!

Förberedelse inför förlossning

Det är en god idé att fundera lite på förhand kring hur du vill ha din förlossning. Inte för att det på något sätt garanterat att det blir exakt så, men för att du då kan göra det allra bästa med de delar du kan påverka och för att du då fattar informerade och välgrundade beslut och blir mer delaktig.


Det kan vara hjälpsamt att ha läst på om hur en vaginal förlossning kan starta, förlossningens olika skeden (kommer senare i denna artikel), kejsarsnitt, olika typer av smärtlindring (medicinska och icke-medicinska) och förlossningsställningar. Fundera på vad du tror skulle passa dig bäst och vad du är intresserad av att prova! Fundera även på om du har några andra speciella önskemål. Det är din förlossning!


Med det sagt, oavsett hur förberedd du kommer finns det saker i ditt födande som du inte kommer kunna kontrollera eller bestämma på förhand. En bra strategi för att få en bättre förlossningsupplevelse är att börja bekanta sig och bli vän med den tanken. Du som tex varit helt inställd på att föda endast med lustgas kanske upptäcker att du och lustgasen inte alls kommer överens (en del blir illamående och kräks av lustgas) och att du i själva verket vill ha en epidural. Är du öppen för tanken på att allt kanske inte blir exakt som du tänkt dig blir det lättare att acceptera och glädjas åt hur det sen blir. Epiduralen kanske var det bästa som kunde hända dig där och då.


Samma sak gäller den som tänkt sig och jobbat för en vaginal förlossning och sedan behövt ett kejsarsnitt eller hjälp av sugklocka (tex om barnet visat tecken på stress eller förlossningen tagit för lång tid). Det kan ju kännas som ett stort nederlag om det inte blir som du tänkt dig och som du önskat, men försök att på förhand minska risken för besvikelse genom att tänka att alla alternativ faktiskt är möjliga och att du inte kan kontrollera exakt hur utfallet blir.


Lyssna på och lita på din kropp! Ta stöd och hjälp av dem som är med dig! Det kommer gå bra!


Förlossningsbrev


Många väljer att skriva förlossningsbrev som de packar ner i bb-väskan och tar med sig till förlossningen. Detta dels för att ha funderat ihop med en ev partner på förhand och för att inte glömma vad du/ni kommit fram till alternativt inte lyckas förmedla i stundens hetta. Det finns flera olika bra mallar att utgå ifrån om du vill ha tips kring vad som brukar ingå. Kika på länken för inspiration: https://www.1177.se/barn--gravid/forlossning/forberedelser-infor-forlossningen/forlossningsbrev---forlossningsplan/


Förberedande kurs?


Du bör erbjudas förlossningsförberedande information via mödravården (kan vara tex kurser om amning, förlossning, föräldraskap), kolla upp vad just din MVC har att erbjuda! Det finns även privata alternativ (tex kurser i profylaxandning eller andra metoder såsom hypnobirthing). Att gå någon form av förlossningsförberedande kurs är ofta väl investerad tid men såklart inget måste. Du kommer att få stöd under förlossningen och info längs resans gång.


Ett boktips från Åsa är “Föda utan rädsla” som rekommenderas av många barnmorskor. Gravidyoga är också bra och hjälpsamt för många.


Öva på avslappning


Åsas erfarenhet är att det som brukar vara mest hjälpsamt under förlossningen är om man har övat på att slappna av så att man kan göra det under värkarna, tränat på att fokusera på andningen och på något sätt är förberedd på att värkarna kommer att vara oregelbundna och göra ont. Mycket handlar alltså om mental förberedelse inför att man kommer att föda barn, att det kommer att göra ont, och att man inte kommer att kunna veta exakt vad som kommer att hända.


Freda sista tiden


Åsa tipsar även om att det kan vara bra att tänka på att inte boka upp sig för mycket sista tiden innan du är beräknad! Se istället till att få till mycket återhämtning. Öva på att vila mitt på dagen. En del planerar att jobba till sista veckan innan beräknat datum, men förlossningsläkaren Emma brukar ge rådet att försöka planera in semester eller föräldraledighet från åtminstone v 37-38 så att man hinner med den där återhämtningen och hinner “boa” lite på slutet. Det är inte ovanligt att man som höggravid vänder sig lite inåt mot slutet och att man har många tankar kring det som komma skall. Låt dessa tankar få ta sin plats och ge dig själv tid att fundera och prata med en eventuell partner/nära och kära.


BB-väskan - vad behöver du ha med?


Mycket finns på plats!


Den som föder barn får mat och fika under hela tiden på förlossningen/BB, på de flesta sjukhus brukar det dessutom finnas en kiosk eller ett café. Engångsartiklar som nättrosor (engångstrosa för att hålla förlossningsbindan på plats), förlossningsbindor (för avslaget) och blöjor (till bebisen;)) får man på sjukhuset. Det finns även patientkläder att låna, även om många föredrar att ha sina egna kläder på BB. Smärtstillande läkemedel och medel mot förstoppning/trög mage finns på sjukhuset!


Här kommer lite tips på vad som kan vara bra att ha med sig förutom det som redan finns på sjukhuset.


Till dig som föder barn:

  • ID-handling

  • Mobiltelefon och laddare

  • Ev. förlossningsbrev/födelseplan

  • Ev kamera (många väljer dock att fota med mobilkameran, så inget måste)

  • 1-2 ombyten bekväma kläder (inget som stramar) inklusive stora trosor med plats för megabinda och inneskor/to!lor att ha på sig på bb

  • Amnings-BH och amningsinlägg (skyddar från att läcka bröstmjölk)

  • Necessär (tandborste, tandkräm, hudvård, deo, schampo/balsam)

  • Musik/spellista från streamingtjänst om du vill lyssna på något specifikt under förlossningen eller efteråt

  • Om du vill ha något specifikt att äta/dricka. Under den aktiva delen av förlossningen är det oftast dryck/smoothies som är lättast att få i sig (vilket erbjuds av personalen på sjukhuset). En del tar med sitt favoritsnacks eller något särskilt man vet att man gillar.


Till en eventuell medföljande/pappa/medförälder:

  • Bekväma kläder

  • Inneskor/tofflor

  • Necessär

  • Eventuellt egen mat/fika. Det brukar finnas patientkyl och möjlighet att köpa mat/snacks på de flesta sjukhus

  • Mobilladdare och mobiltelefon

  • Eventuell kamera



Till din bebis:

Ett ombyte (inkl bebismössa) samt en outfit att åka hem i! Barnet använder inte mycket kläder på BB då det ligger hud mot hud stora delar av tiden. Här är ändå några saker du behöver:

  • Babyskydd till bil (bilbarnstol)

  • Liten filt (om nyinköpt tvätta den hemma innan)

  • Eventuellt babynest eller bärsjal. På vissa ställen går det att låna och det är inte säkert att du behöver det på BB

Ett bra tips är att köpa en mysig filt till din bebis en tid innan du är beräknad och sova med den en tid. På så sätt kommer din bebis känna igen din lukt i filten och känna sig tryggare. Glöm inte att tvätta filten först!


Smärta och smärtlindring under förlossningen


Hur smärta upplevs är olika från person till person och kan vara helt olika från förlossning till förlossning. Det är mycket som spelar in, som exempelvis tidigare erfarenheter av smärta, hur trygg man känner sig och vad som händer under förlossningen. Även kroppens egna smärtlindrande system (endorfiner) påverkar hur man känner smärta.



Vad är smärta?


När kroppens vävnader utsätts för skada eller stark påfrestning så skickas nervimpulser från det område som gör ont via ryggmärgen till hjärnan. När nervimpulsen når hjärnan upplever vi smärta. Smärta lindras genom att “dra ner på volymen” eller “stänga av” smärtimpulsen någonstans på vägen från området som gör ont till hjärnan. Olika sätt att minska smärta verkar alltså på olika delar av den här “smärtbanan”.


Vad är en “värk”?


Förlossningsvärkar beror på att livmodern drar ihop sig och trycket nedåt ökar, samtidigt som att livmodermunnen öppnar sig. En värk kommer ofta successivt och blir intensiv, sedan kommer ofta en värkpaus där kroppen får vila.


Smärtlindring (icke-medicinsk)


Icke-medicinsk smärtlindring innefattar bland annat värme (tex i form av bad/dusch/ värmekudde), massage, TENS (transkutan elektrisk nervstimulering, 1177) och akupunktur.

https://www.1177.se/behandling--hjalpmedel/smartbehandlingar-och-rehabilitering/tens/


Smärtlindring (medicinsk)


Lustgas:

Du andas gas (dikvävemonoxid) genom en mask. Den är milt bedövande/ ger ett kortvarigt “rus”. Många tycker lustgas är hjälpsamt men en del upplever att de blir snurriga i huvudet, mår illa och/eller får hallucinationer. Barnmorskan styr hur mkt lustgas respektive syrgas det är i blandningen du andas. Det varierar från person till person hur bra lustgas fungerar.


PCB:

Paracervikalblockad (para=bredvid, cervix=livmodertapp). PCB är en lokalbedövning som ges i livmodertappen när den är öppen 4-8 cm. Den har kortvarig effekt varför det passar omföderskor bäst i och med att man där väntar sig att förlossningen kommer gå snabbare.


PDB:

Pundendusblockad (bäckenbottenbedövning). Lokalbedövning som ges i pudendusnerven som går till slidöppningen. Själva injektionen kan ges via slidan eller genom huden, nerven går ungefär vid sittknölarna.


Ryggbedövning (spinal/SPA och epidural/EDA):

Vid ryggbedövning lägger en narkosläkare bedövning i vätskespalten kring ryggmärgen genom en tunn nål som förs in mellan ryggkotorna. Narkosläkaren testar att bedövningen fungerar som den ska med en kall bomullstuss. Ryggbedövningen påverkar både nervtrådar som registrerar smärta och kyla, vilket gör att bedövningen kan testas med kyla.



Det finns två huvudtyper av ryggbedövning, nämligen spinal och epidural. Den främsta skillnaden är i vilket rum i ryggmärgskanalen bedövningen läggs. Spinalbedövning används oftare vid kejsarsnitt, medan epiduralbedövning är vanligare vid vaginal förlossning. En fördel med epidural är att den går att fylla på allt eftersom. Epiduralen har du mest glädje av tidigare i förloppet, så vet du om att du kommer vilja ha epidural så kan det vara bra att säga till i god tid så det inte blir för sent. Narkosläkare är upptagna varelser och det kan ta lite tid innan de kommer till undsättning!



Sterila kvaddlar:

En liten mängd sterilt vatten sprutas in i huden på magen eller ryggslutet. Detta gör ont och sätter fart på kroppens eget smärtlindringssystem. Smärtan som uppstår stjäl även hjärnans fokus från förlossningssmärtan vilket kan vara hjälpsamt. Det varierar från person till person hur bra denna metod fungerar. En del är helt sålda medan andra tycker att det känns som getingstick UTÖVER att man redan föder barn!


Författaren är ensam upphovsrättshavare till denna artikel, som ej får kopieras eller användas utan författarens tillstånd.






190 visningar0 kommentarer

Comentarios


hej@numa.se  |  Tel: +46 73 552 63 52

bestla1.jpeg
bottom of page